bramborové odrůdy
ODRŮDY BRAMBOR
Často se mi stávalo, že na otázku „co jsou to za brambory?“ jsem od prodejce dostala odpověď,
že „jsou to výborné žluté (červené) brambory, vynikající na skladování a vhodné na veškeré použití“.
A i když někdy řekl název té odrůdy, většinou byla jiná než jsem znala, a proto jsem obvykle nevěděla, co kupuji. Doma jsem zjistila, že je všechno jinak. Brambory se třeba rozvařovaly nebo na nich vyrostly za měsíc klíčky.
Na internetu se dá hodně zjistit, tak jsem hledala něco o bramborách, jenže každý prodejce nebo pěstitel tam má popsány jen ty své druhy. Tak jsem si to pro svůj přehled sepsala a teď si mohu lépe vybrat, jaké brambory na uskladnění si koupím. Každý rok ten soupis kontroluji, nové odrůdy připíšu a vymažu ty vyřazené.
Pokud i vám ten soupis poslouží, budu ráda. veřovská zahrádkářka
Vysvětlivky:
A – tak jsou označeny pevné brambory na saláty
B - je označení pro brambory na přílohy – nerozvařují se a jdou i umíchat na kaši
C – jsou jen na míchané brambory a k průmyslovému zpracování – hodně se rozvařují
Podtržení názvu – znamená dobrou skladovatelnost odrůdy,
Zvýraznění názvu – značí dobrou kvalitu těchto brambor a jejich odolnost proti chorobám